Satele comunei

Lungani

Situat in centrul comunei, satul Lungani este asezat la sud de soseaua nationala si linia CFR Iasi-Pascani, la departare de cca 1 km. Inceputul satului se pierde in vremuri indepartate, dar marturiile scrise sunt rare, primele date apar in timpul domniei lui Aleandru cel Bun. In "O sama de cuvinte" cronicarul Ion Neculce, originar din Goesti, aminteste de Lungani ca de un catun al comunei Sarca.

Asupra numelui de Lungani sunt doua versiuni:

Se spune ca, in prima jumatate a veacului al XVII-lea, satul este distrus, din temelie, de foc. Dupa incendiu, boierul stramuta vatra satului pe un nou teren din partea nordica a vechiului sat, care dureaza si astazi.

Predomina si astazi nume de familie care se trag de la primii locuitori: Vornicul-Vorniceni, Roman-Romanesti, Ignat-Ignatesti, Pricop-Pricopesti, Rotaru-Rotaresti.

Conditiile istorice au determinat migrarea populatiei si o evolutie neuniforma a numarului de locuitori, acum in sat traiesc aproape 1.000 de suflete. Aici au sediul institutiile administrative, scoala de arte si meserii.

top

Crucea

Se spune ca satul ar fi luat nastere in anul 1879, fiind asezat la intretaierea de drumuri, de unde si denumirea de Cruce: drumul care uneau satul Golesti cu Podu-Iloaie si cel dinspre Sinesti spre Sarca.

Dupa unele mentiuni, satul Crucea ar fi fost alcatuit din tarani din mai multre locuri cum ar fi: Carligi-Roman, Bozieni-Neamt, precum si tarani din prin alte alte comune care s-au stabilit in vatra satului.

Numarul actual al populatiei este de peste 1.300 de locuitori. In sat functioneaza o scoala gimnaziala.

top

Goesti

Dupa marturiile documentare, satul Goesti a luat fiinta inca din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Traditia spune ca a existat un proprietar Goescu, care a venit din Bucovina si si-a asezat resedinta la Ganesti-Targu Frumos, iar un fiu de-al sau s-a stabilit in aceasta parte dinspre Lungani, dupa numele caruia si actuala denumire a satului.

De-a lungul vremii, mosia Goesti este vanduta familiei Casota, in anul 1522, apoi familiei Ureche, in anul 1589. Intr-un document din anul 1617 se spune ca Nestor Ureche (tatal cronicarului Grigore Ureche) stapanea intreg satul Goesti, iar un document din anul 1633 arata ca proprietarul satului este Grigore Ureche. Exista numeroase documente, datate in secolele XVII-XIX, care consemneaza cronologia proprietarilor.

Numarul actual al populatiei este de aproape 1.150 de locuitori. In sat functioneaza o scoala gimnaziala si o gradinita cu program normal.

top

Zmeu

In anul 1882 o parte din locuitorii comunei Sinesti au fost improprietariti pe mosia Badarau, nume pe care noua localitate l-a purtat pana in anul 1900, cand denumirea satului devine Zmeu, dupa numele noului proprietar.

La 2 Km de satul Zmeu se afla o movila care in timpul lui Stefan cel Mare folosea drept punct de observatie, deoarece de aici se vedea pana la movila din satul Movileni-Helesteni, cea de pe Magura, Sarbesti-Negresti si Dealul Mare-Sinesti. Pe aceste movile erau instalate puncte trigonometrice care serveau, prin foc si fum, ca avertismente de patrundere a ostirilor straine, invadatoare.

Numarul actual al populatiei este de peste 1.180 de locuitori. In sat functioneaza o scoala gimnaziala.

top